Manastirea Curtea de Arges – loc de reculegere, dar si afacere

Constructie ce impresioneaza in primul rand prin arhitectura, Manastirea Curtea de Arges este un loc de reculegere cautat de credinciosi din toata tara,  chiar si de straini. In acelasi timp, suvenirurile sunt la mare cautare si s-au transformat, cu timpul, intr-o mica afacere.

Manastirea Curtea de Arges este unul din lacasurile de cult vizitate de pelerini pentru a se ruga Sfintei Filofteea. Inca de la intrare linistea desavarsita e stapana peste tinut, iar spatiile verzi incanta vazul; in dreapta, o pata de culoare rosie ca focul (iedera ce imbratiseaza zidurile cu sete), iar in stanga doi colosi ce vestesc manastirea.

La intrarea in biserica te intampina aceeasi liniste si o solemnitate de muzeu. Racla cu moastele Sfintei Filofteea se afla la loc de cinste, insotita de chipurile a cativa crestini si rugaciunile a catorva mii. Povestea acestui loc este scrisa in romana si engleza, la dreapta, respectiv la stanga.

Spre iesirea din acest lacas se afla doua locuri special amenajate de unde crestinii isi pot cumpara suveniruri: cani imprimate, iconite, cruciulite, bratari, ingerasi din ceramica, tamaie, lumanari si multe altele. Preturile variaza in functie de marime si obiect: o cana este 8 lei, un mini-relief al manastirii – 9 lei, o lumanare – 30 de bani.

Taxa de intrare este 2 lei, iar cea de fotografiere a interiorului manastirii – 5 lei. Daca tinem cont de faptul ca fiecare achizitioneaza cate un suvenir, se poate considera o afacere in sine.

Cu toate acestea, pacea din suflet si aerul curat, la care se adauga frumusetea locurilor, nu costa nimic. Ele fac parte dintr-o calatorie spirituala, a credintei, pe care fiecare din noi ar trebui s-o incerce macar o data in secolul in care ortodoxismul are pret in functie de Biserica.

Advertisements

4 thoughts on “Manastirea Curtea de Arges – loc de reculegere, dar si afacere

  1. Unul dintre miile de locuri frumoase ale acestei tari, Manastirea Curtea-de-Arges.Dar mi se pare absurd ca la o manastire,unde omul vine sa se roage sa i se ceara taxa de intrare,sunt de acord cu taxa pt suveniruri dar ca in orice colt din Romania,totul este posibil. Indraznesc sa-ti recomand un subiect de postat pe blog-ul tau, si anume legendara poveste de dragoste dintre mesterul Manole si Ana….e un subiect frumos, cu alte cuvinte te provoc ! In rest…reusita munca ta,mi-a placut,tine-o tot asa !

    • multumesc pt sugestie 🙂 voi tine cont de ea pe viitor si cand termin cu ceea ce mi-am propus sa scriu ma voi ocupa si de acest articol. astept si alte sugestii in legatura cu ce ai vrea sa vezi scris pe acest blog. iti recomand articolul “Inainte cu PPC-ul” in caz ca nu l-ai citit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s