Vorbe de duh

Valoarea frumusetii o stabileste judecata privirii, iar nu o reclama vulgara trambitata de vocea unui negustor.

Pentru tinerii din zilele noastre, moda este setata de ceea ce se vede pe ecranul televizorului. Mai ales la adolescenti. Ei sunt cel mai usor de influentat din acest punct de vedere. Daca au un ambalaj “misto”, ce mai conteaza ce e inauntru?

Cand viciul acorda clementa, aceasta este atat de vasta, incat il gratiaza pe cel ce a gresit, din dragoste de pacat.

Daca ar acorda viciul clementa… Numai Dumnezeu stie unde s-ar putea ajunge! OAMENII isi acorda clementa si nu numai din cand in cand; mai mereu – in cazul viciilor, in special, si in toate celelalte cazuri, in general. Cat despre vastitatea clementei, asa cum spune aceasta zicala, il gratiaza pe cel ce a gresit, din dragoste de pacat.

Sa nu judece cizmarul dincolo de sandala.

Asta e o zicala de care toti ar trebui sa tinem cont. Pentru ca judecarea persoanelor de langa noi vine in momentul in care nu ne punem in pielea celuilalt. Din punctul de vedere al jurnalismului, nici atat, pentru ca noi avem datoria sa prezentam faptele cat mai obiectiv cu putinta, fara sa le alteram intelesul. Altfel spus, fiecare sa judece atat cat ar vrea sa fie judecat si nu mai departe de ceea ce se pricepe (ramura, specializare etc).

Fericiti sunt cei ce asculta pe cei care ii critica si sunt in stare sa se corijeze.

Cu totii criticam la un moment dat, dar nu prea ne place critica. E o stare de fapt. De aceea sunt de apreciat persoanele care accepta critica (realizand faptul ca aceasta nu face decat sa ii ajute sa fie mai buni) si chiar vad si asculta sfatul de dincolo de critica.

Vorba este chipul sufletului.

Pentru noi, jurnalistii (in devenire sau consacrati), este foarte important sa dam o forma cuvantului (scris sau vorbit), in asa fel incat sa ne dobandim credibilitatea si cititorul sa isi poata da seama ce fel de persoane suntem.

Mintea misca materia.

In cazul nostru, poate misca muntii din loc. Mintea da nastere cuvantului, care poate da jos presedinti de stat (afacerea Watergate).

Cunoaste-te pe tine insuti.

Daca nu stim totul despre noi, cum putem sti totul despre subiectul despre care avem de gand sa scriem?

Si nu in ultimul rand,

Amesteca putina simplicitate in intelepciune.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s