Jurnalistii – deschizatori de porti

Scandalul Watergate a fost ca o reactie in lant. E suficient sa spunem Watergate pentru a ne da seama de puterea pe care o au jurnalistii. Watergate = poarta pe apa, poarte apei. Asta inseamna ca s-a creat o poarta acolo unde era putin probabil sau aproape imposibil. A fost ca o bresa in sistem pe unde adevarul a iesit la iveala. De la ceva insignifiant s-a nascut un gigant, un bulgare de zapada ce a declansat avalansa. Cinste jurnalistilor carora le pasa de ceea ce scriu! Cinste jurnalistilor carora le place ceea ce fac!

Sa reflectam: daca jurnalistii nu ar fi dat importanta acelui fir al Ariadnei? Simplu: ancheta secolului nu ar fi existat si noi nu am fi fost macar impresionati, daca nu motivati de puterea exemplului. Ar fi fost doar oameni care-si fac datoria si atat, care vin la serviciu cu gandul “Nu se mai termina odata?”, care ar astepta decat banii de pe urma jobului si poate chiar mai mult. Pentru ca inca mai este numit job jurnalismul – chiar daca in redactii reporterii au absolvit psihologia sau dreptul, descoperindu-si brusc veleitati de jurnalist. Ca orice meserie trebuie tratata cu respect si devotament (atat pentru profesia in sine, cat si pentru cititorii si colegii de breasla).

Nu e usor sa practici o meserie la care toti au impresia ca se pricep. Nu e usor sa-ti pastrezi credibilitatea ta ca persoana si integritatea redactiei. Nu ca m-as pricepe grozav la asta si-mi permit sa dau sfaturi. Dar as vrea ca toti oamenii, jurnalistii in special, sa fie sinceri cu ei si sa practice o meserie la care se pricep si mai mult decat atat, sa le placa ceea ce fac!

Totul sta in puterea cuvantului. Cuvantul deschide porti si le inchide, starneste revolte si incheie paci. Depinde cum e folosit. Asta si obiectivitatea, detasarea fata de eveniment. Arta jurnalismului este de a construi un enunt si un articol bun din cuvinte obisnuite. Infloriturile nu impresioneaza pe nimeni pe termen lung. Cuvintele au o muzica interioara, important e sa faceti cititorii s-o auda. Succes!

Advertisements

One thought on “Jurnalistii – deschizatori de porti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s