Ce vraji se mai fac de Sfantul Andrei

In ultima zi a lunii noiembrie se sarbatoreste ziua Sfantului Andrei, unul din cei mai populari sfinti ai nostri. Putini mai stiu insa ca noaptea Sfantului Andrei e una a vrajilor si farmecelor.

Fetele isi viseaza ursitul

Fetele pot afla in aceasta noapte daca vor avea noroc la maritis. Iata cateva dintre vraji:

1. Se toarna intr-un vas 9 cescute cu apa, apoi se pune vasul sub o icoana. A doua zi, des-de -dimineata, se masoara din nou, cu aceeasi cescuta, apa din vas. Daca va mai ramane apa pe fundul vasului, chiar si cateva picaturi, atunci sunt sanse de maritis. Daca, dimpotrive, apa nu este suficienta pentru a umple bine a 9-a cescuta, atunci sansele sunt mici.

2. Fetele mai obisnuiesc sa isi puna sub cap, inainte de culcare, 41 de boabe de grau si, daca viseaza ca le ia cineva graul, se vor marita. In alte locuri se pune sub perna busuioc, care sa le ajute pe fete sa-si viseze noaptea ursitul.

3. Unele fete merg in aceasta noapte la fantana, aprind acolo o lumanare ramasa de la Pasti si o afunda cu ajutorul galetii. Cand apa este luminata bine, fata zice:

Sfinte Andrei, scoate-i chipul in fata apei,

Ca in vis sa il visez, ca aievea sa-l zaresc!”

Atunci, se spune ca apa din fantana se tulbura si fata vede chipul ursitului.

4. Si daca toate aceste incercari nu dau nici un rezultat, mai exista una. Fetele de maritat stau peste noapte in fata unei oglinzi marginite de doua lumanari, pana ce zaresc chipul viitorului barbat.

Noaptea strigoilor si a farmecelor

In ultima zi a lunii noiembrie se sarbatoreste ziua Sfantului Andrei,unul dintre cei mai populari sfinti ai nostri. Numele Andrei si Andreea sunt, de altfel, cele mai frecvente in ultimii ani. Putini mai stiu insa ca noaptea Sfantului Andrei este una a vrajilor si a farmecelor. Fetele nemaritate isi viseaza in aceasta noapte ursitul, iar oamenii isi ung casa cu usturoi pentru a o apara de strigoi. Noaptea dinaintea sarbatorii de Sfantul Andrei este cunoscuta in popor sub numele de Noaptea strigoilor, pentru ca atunci spiritele mortilor isi fac de cap. Pentru a-si pazi casa de strigoi, gospodarii mananca usturoi si se ungcu el pe frunte, piept si spate. In plus, acestia ung cu usturoi ferestrele, usile, hornurile, scarile, clantele usilor, precum si coarnele animalelor. Unii astupa si hornul sobei pentru a nu lasa nici o portita spiritelor rele.

La miezul noptii, animalele vorbesc

Noaptea de Sfantul Andrei este una fermecata, deoarece atunci vorbesc toate animalele, iar cine asculta se spune ca moare. Credinta mai spune ca la miezul noptii se deschid cerurile.

Vinerea se tine post

Sfantul Andrei este inceputul celor 12 vineri in care nu trebuie sa se munceasca pana a doua zi. In aceste zile oamenii trebuie sa tina post. Vor manca doar seara, iar restul zilei se vor ruga pentru implinirea unei dorinte, cum ar fi insuratul, maritisul, insanatosirea.

Ziua lupului

Ziua Sfantului Andrei se mai cheama si Ziua lupului. Se spune ca in ultima zi a lunii noiembrie, lupul isi poate indoi gatul care pe tot parcursul anului este teapan si devine mai sprinten. Traditia spune ca in noaptea de 30 noiembrie, Sfantul Andrei aduna lupii si le imparte prada, pentru iarna care incepe. Din cauza lupilor, oamenii trebuie sa fie cu bagare de seama si sa nu faca nici o treaba gospodareasca. Nu se matura, nu se arunca gunoiul, nu se face pomana si nu se da nimic cu imprumut. Daca stapanii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia.

Se pune grau la incoltit

Foarte bine s-a pastrat si obiceiul ca, in seara de Sfantul Andrei, toti membrii familiei sa puna boabe de grau intr-o farfurie plina cu apa. Celui caruia ii creste graul mai repede si mai inalt, ii va merge mai bine in anul care va veni. Noroul fiecaruia se interpreteaza de Anul Nou, in functie de cat de bogata este recolta de grau.

One thought on “Ce vraji se mai fac de Sfantul Andrei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s