Democratie, “colt de Rai”

“Jurnalistul este cainele de paza al democratiei.” Asta e una din informatiile primare invatate la specializarea cu acelasi nume-jurnalism. Dar ce te faci cand comunismul isi poarta cadavrul cu haina democratiei? Sau cand comunistii misuna pretutindeni dupa ciolan in sistemul democratic? Sau cand in “coltul de Rai” numit democratie multe abuzuri se petrec in familie, in spatele usilor inchise? Si exemple ar mai fi. Dar sa le luam pe rand si pe categorii.

Exemplul 1: campania electorala din anul curent (2009). Peste tot numai fete comuniste care incearca sa impresioneze prin cuvinte democratice, sau chiar se bat in cuvinte democratice (=se improasca unul pe altul cu noroi). Promisiuni ce nu vor fi duse niciodata la bun sfarsit, goana nesfarsita dupa “ciolan”, sloganuri si afise electorale ce impanzesc orasele, adica o interminabila lupta curata in cuvinte murdare sau o lupta murdara in cuvinte si mai murdare, cum vreti voi.

Exemplul 2: violenta in familie. Sunt multe femei care se asteapta la o bataie “rupta din Rai” dupa ce barbatul se intoarce acasa beat. Si e posibil ca, intr-o buna zi, barbatul sa nu se mai opreasca, iar femeia sa se duca-n Rai din cauza loviturilor prea puternice. Sau exista multe mame care-si invinetesc odraslele pe acelasi principiu. Sa nu mai vorbesc de ingeniozitatea cu care gasesc obiecte de care sa se ajute in acest demers (nuiele, curele).

Exemplul 3: fete care sunt trimise sa se prostitueze de proprii parinti. In liceu aveam o colega care ne povestea ca mama ei o trimitea sa plateasca facturile, dar nu-i dadea bani. Ajutati de zvonuri si “citind-o” putin am aflat pana la urma cu ce se ocupa. Intrebarea e: va imaginati cate fete fac asta din motive financiare?

Ehee, dragii mosului, sa fiti cuminti, sa ascultati de parinti, ca nu se stie pe ce drum o sa apucati. Si poate vine mosu-n dar cu o democratie in adevaratul sens al cuvantului. Pana atunci insa… am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s