Masterat 2011 – o mare ŢEAPĂ

După cum bine ştiţi, anul acesta guvernul a hotărât să clasifice universităţile oferindu-le calificative: A, B sau C. Lista poate fi consultată pe site-ul ministerului http://www.edu.ro. În funcţie de acestea s-au împărţit şi locurile subvenţionate, scăzând în ordine alfabetică. Astfel, C-ul a fost lipsit de câteva locuri bugetate, iar A-ul a fost lipsit de câteva locuri cu taxă, dar numai pentru programele de masterat. Pentru ce toate acestea? Ca să se spună că aleşii nu stau degeaba, atenţia presei să fie direcţionată către “reforma învăţământului superior” şi pentru a se încuraja involuntar înscrierile la universităţi private. În tot acest talmeş-balmeş, praful a intrat tot in ochii studenţilor.

Înscrierea pentru masterat se face “de când lumea” în luna septembrie. Pare-se că aleşii nu au ştiut acest lucru din moment ce la sfârşitul lunii august încă se prelucrau datele transmise de universităţi în vederea acordării calificativelor, proces ce a durat până pe data de 12 septembrie. De aici se poate uşor concluziona că înscrierile erau în toi în această perioadă. Astfel, studenţii Universităţii din Piteşti, asemenea altor studenţi, au fost puşi în faţa faptului împlinit după prima săptămână de înscrieri – nu mai există locuri subvenţionate pentru programele de masterat din anul 2011. Din acest motiv mulţi au refuzat să plătească o taxă de 2500 Ron pe an şi s-au orientat către Universitatea Constantin Brâncoveanu, unde nu există taxă de înscriere, prezentându-se direct cu banii pentru prima tranşă (500 Ron din totalul de 2000 de Ron pe an).

Cei care au decis să se înscrie la programele de masterat ale Universităţii din Craiova, respectiv Bucureşti, nu au fost lipsiţi de surprize. Neplăcute, desigur. După susţinerea probelor scris şi oral, rezultatele nu au fost îmbucurătoare pentru majoritatea: la subvenţie au intrat, cu mici excepţii, foşti studenţi ai universităţilor respective, cei de la universităţile concurente fiind lăsaţi spre coada listei, pentru locurile cu taxă, ori excluşi din cauza notelor mici luate la examenul de admitere. Spre exemplu, pentru specializarea “Producţie multimedia şi audio-video” de la Universitatea din Bucureşti, diferenţa între ultimul loc la subvenţie si primul cu taxă a fost de 0,01 puncte. Coincidenţă? Deloc. Din punct de vedere logic, probabilitatea ca media între nota de la examenul scris (realizarea unui proiect) si cea de la oral (interviu) să fie 7,99 / 7,49 este aproape nulă. În acest caz, notele acordate ţin de domeniul ridicolului: 7,9 + 8,08 = 7,99 sau 7,5 + 7,47 = 7,49. Iar exemplele pot continua.

Cu regrete în suflet şi cu banii pentru înscriere daţi, studenţii au constatat că nu merită să urmezi un program de masterat din cauza bătăii de joc la care eşti supus. Universităţile sunt fabrici uriaşe care scot şomeri cu diplomă pe bandă rulantă, fabrici care înghit destul de mulţi bani, atât de la guvern, cât şi de la studenţi. Masteratul este o afacere în care studenţii pierd timp şi bani pentru a obţine o diplomă care oricum nu le foloseşte, iar universităţile câştigă bani şi recunoaştere din partea guvernului.

Voi ce ziceţi, rentează?

Advertisements

One thought on “Masterat 2011 – o mare ŢEAPĂ

  1. Binenteles ca nu renteaza.
    Sunt perfect de acord cu faptul ca multi migreaza spre universitatile particulare din cauze taxei mai mici si a sistemului facil de admitere (primul dosar depus, primul inscris).
    Cu master sau fara, rezultatul e cam acelasi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s